#1  
7th January 2012, 10:15 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a

How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?


how should i prepare for ugc net english exam? which are the best books you can suggest for me for preparation?how many months of hardwork are required?
  #2  
7th January 2012, 12:25 PM
BISWARUPYOGI
Senior Member+++++
 
Join Date: May 2011
Location: India
Posts: 38,541
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
how should i prepare for ugc net english exam? which are the best books you can suggest for me for preparation?how many months of hardwork are required?

I have attached the question paper of NET -ENGLISH exam.

So Please check out the question paper .

This paper are really helpful for you.
Attached Files
File Type: pdf English-December-2006-2nd-paper.pdf(60.9 KB, 559 views)
File Type: pdf English-December-2006-3rd-paper.pdf(60.9 KB, 300 views)
File Type: pdf English-December-2007-2nd-paper.pdf(60.9 KB, 256 views)
File Type: pdf English-December-2007-3rd-paper.pdf(60.9 KB, 218 views)
File Type: pdf English-June-2006-3rd-paper.pdf(60.8 KB, 198 views)
File Type: pdf English-June-2007-3rd-paper.pdf(60.8 KB, 348 views)
  #3  
7th January 2012, 12:33 PM
meenakshikailasam
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 112
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

UGC NET Exam: Scheme, Pattern and Syllabus for Paper I, II and III



University Grants Commission UGC holds the National Eligibility Test (NET) for determining the eligibility of Indian nationals for the Award of Junior Research Fellowships (JRF) and eligibility for Lectureship in Indian universities and colleges. Thousand of candidates appear for the test conducted twice a year. Today we are posting the details of the pattern of the UGC NET Exam.
(i) The UGC NET Test consists of three papers. They are divided into two separate sessions. The breakup of the papers is as follows:
Session Paper Marks Duration
First I 100 1 Hours
First II 100 1 Hours
Second III 200 2 Hours
Paper-I
This paper is of general nature, intended to assess the teaching/research aptitude of the candidate. It is designed to test reasoning ability, comprehension, divergent thinking and general awareness of the candidate. It will primarily be designed to test reasoning ability, comprehension, divergent thinking and general awareness of the candidate.

Changes in December 2009: Internal Choice
UGC has decided to provide choice to the candidates from the December 2009 UGC NET onwards. Sixty (60) multiple choice questions of two marks each will be given, out of which the candidate would be required to answer any fifty (50). In the event of the candidate attempting more than fifty questions, the first fifty questions attempted by the candidate would be evaluated
Paper-II
It shall consist of fifty (50) short questions based on the subject selected by the candidate. All questions are compulsory and carry 2 marks.
Paper-III
This part consists of only descriptive questions from the subject selected by the candidate. The candidate will be required to attempt questions in the space provided in the Test Booklet.
NEW PAPER III Format
Section 1: Essay Writing (2 Questions, 40 Marks)
Two questions with internal choice on general theme and contemporary, theoretical or of disciplinary relevance may be given. The candidate is expected to write up to 500 words for each question of 20 marks.
In case the questions are based on electives, the choices will be general nature, common to all candidates. In case of science subjects like Computer Science and Applications, Environmental Sciences, Electronic Science etc., two questions carrying 20 marks each may be given in place of essay type questions.

Section 2: Extended Answer Questions (3 Questions, 45 Marks)
Three extended answer based questions to test the analytical ability of the candidate on major specialization / electives. Candidates may choose one specialization. There will be no internal choice. Each answer should be of 300 words and will carry 15 marks each.
Section 3: Definitional Questions (9 Questions, 90 Marks)
Questions will seek particular information to be answered in 50 words each. There will be no internal choice. Science subjects may have short computational questions.
Section 4: Definitional Questions (5 Questions, 25 Marks)
Questions will have 200-300 words of text taken from the works of thinker/author. Five specific questions will asked based on the text. Answers should be around 30 words each. Questions will test critical thinking, ability to comprehend and apply the knowledge once possesses.
Note: Paper-III is evaluated only for those candidates who are able to secure the minimum qualifying marks in Paper-I and Paper-II, as per the table given in the following:
Award of Lectureship:
Category Minimum Qualifying Marks
PAPER - I PAPER - II PAPER - I + PAPER - II
GENERAL/OBC 40 40 100 (50 %)
PH/VH 35 35 90 (45 %)
SC/ST 35 35 80 (40 %)

The following is the sample paper

1. Which one of the following is the main objective of teaching?
(A) To give information related to the syllabus.
(B) To develop thinking power of students.
(C) To dictate notes to students.
(D) To prepare students to pass the examination.
2. Which one of the following is a good method of teaching?
(A) Lecture and Dictation
(B) Seminar and Project
(C) Seminar and Dictation
(D) Dictation and Assignment
3. Teacher uses teaching aids for
(A) Making teaching interesting
(B) Making teaching within understanding level of students
(C) Making students attentive.
(D) The sake of its use.
4. Effectiveness of teaching depends on
(A) Qualification of teacher
(B) Personality of teacher
(C) Handwriting of teacher
(D) Subject understanding of teacher
5. Which of the following is not characteristic of a good question paper?
(A) Objectivity
(B) Subjectivity
(C) No use of vague words
(D) Reliable.
6. A researcher is generally expected to:
(A) Study the existing literature in a field
(B) Generate new principles and theories
(C) Synthesize the idea given by others
(D) Evaluate the findings of a study
7. One of the essential characteristics of research is:
(A) Replicability
(B) Generalizability
(C) Usability
(D) Objectivity
8. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is:
(A) Case Study
(B) Developmental
(C) Survey
(D) Experimental
9. An academic association assembled at one place to discuss the progress of its work and future plans. Such an assembly is known as a
(A) Conference
(B) Seminar
(C) Workshop
(D) Symposium
10. An investigator studied the census date for a given area and prepared a write-up based on them. Such a write-up is called
(A) Research paper
(B) Article
(C) Thesis
(D) Research report
Read the following passage and answer the Question Nos. 11 to 15
The constitution guarantees every citizen the fundamental right to equality. Yet after 50 years of independence, just one perusal of the female infant mortality figures, the literacy rates and the employment opportunities for women is sufficient evidence that discrimination exists. Almost predictably, this gender, bias is evident in our political system as well. In the 13th Lok Sabha, there were only 43 women MPs out of total of 543; it is not a surprising figure, for never has women's representation in Parliament been more than 10 per cent.
Historically, the manifestos of major political have always encouraged women's participation. It has been merely a charade. So, women's organizations, denied a place on merit, opted for the last resort; a reservation of seats for women in parliament and State Assemblies. Parties, which look at everything with a vote bank in mind, seemed to endorse this. Alas, this too was a mirage.
But there is another aspect also. At a time when caste is the trump card, some politicians want the bill to include further quotas fro women from among minorities and backward castes. There is more to it. A survey shows that there is a general antipathy towards the bill. It is actually a classic case of doublespeak: in public, politicians were endorsing women's reservation but in the backrooms of Parliament, they were busy sabotaging it. The reasons are clear: Men just don't want to vacate their seats of power.
11. The problem raised in the passage reflects badly on our
(A) Political system
(B) Social behaviour
(C) Individual behaviour
(D) Behaviour of a group of people
12. According to the passage, political parties have mostly in mind
(A) Economic prosperity
(B) Vote bank
(C) People' welfare
(D) Patriotism
13. "Trump Card" means
(A) Trying to move a dead horse
(B) Playing the card cautiously
(C) Sabotaging all the moves by others
(D) Making the final jolt for success
14. The sentence "Men just don't want to vacate their seats of power" implies
(A) Lust for power
(B) Desire to serve the nation
(C) Conviction in one's own political abilities
(D) Political corruption
15. What is the percentage of women in the Lok Sabha
(A) 10
(B) 7. 91
(C) 43
(D) 9. 1
16. Informal communication network within the organization is knows as
(A) Interpersonal communication
(B) Intrapersonal Communication
(C) Mass Communication
(D) Grapevine Communication
17. TV Channel launched fro covering only Engineering and Technology subject is known as
(A) Gyan Darshan
(B) Vyas
(C) Eklavya
(D) Kisan
18. In which state the maximum number of periodicals are brought out for public information:
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Punjab
19. The main objective of public broadcasting system i. e Prasar Bharti is
(A) Inform, Entertainment & Education
(B) Entertain, Information & Interaction
(C) Educate, Interact & entertain
(D) Entertainment only
20. The competerrcy of an effective communicator can be judged on the basis of:
(A) Personality of communicator
(B) Experience in the field
(C) Interactivity with target audience
(D) Meeting the needs of target audience.
21. Which one of the following belongs to the category of homogeneous date:
(A) Multi-storeyed houses in a colony
(B) Trees in a garden
(C) Vehicular traffic on a highway
(D) Student population in a class
22. In which of the following ways a theory is not different from a belief?
(A) Antecedent - consequent
(B) Acceptability
(C) Verifiability
(D) Demonstratability
23. The state - "Honesty is the best policy" is
(A) A fact
(B) An value
(C) An opinion
(D) A value judgement
24. Which one is like pillar, pole and standard?
(A) Beam
(B) Plank
(C) Shaft
(D) Timber
25. Following incomplete series is presented. Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the series: 4, 16, 36, 64, ?
(A) 300
(B) 200
(C) 100
(D) 150
26. The following question is based on the diagram given below. If the two big circles represent animals living on soil and those living in water, and the small circle stands for the animals who both live on soil and in water, which figure represents the relationships among them.

27. Of the following statement, there are two statements both of which cannot be true but both can be false. Which are these two statements?
(i) All machines make noise
(ii) Some machines are noisy
(iii) No machine makes noise
(iv) Some machines are not noisy
(A) (i) and (ii)
(B) (iii) and (iv)
(C) (i) and (iii)
(D) (ii) and (iv)
28. In the following question a statement is followed by two assumptions.
(i) and (ii) . An assumption is something supposed or taken for granted.
Consider the statement and the following assumptions and decide which of the following assumptions is implicit in the statement.
Statement: We need not worry about errors but must try to learn from our errors.
Assumptions:
(i) Errors may take place when we are carrying out certain work.
(ii) We are capable of benefiting from the past and improve our chances of error-free work.
(A) Only assumption (i) is implicit
(B) Only assumption (ii) is implicit
(C) Either assumption (i) or (ii) is implicit
(D) Both the assumptions are implicit
29. The question below is followed by two arguments numbered (i) and (ii) Decide which of the arguments is 'strong' and which is 'weak'. Choose the correct answer from the given below Should the press exercise some self-restraint?
(i) Yes, they should not publish new items which may incite the readers to indulge in wrong practices.
(ii) No. it is the responsibility of the press to present the truth irrespective of the consequences.
(A) Only the argument (i) is strong
(B) Only the argument (ii) is strong
(C) Neither argument (i) nor (ii) is strong
(D) Both the arguments (i) and (ii) are strong
30. Study the argument and the inference drawn from that argument. Given below carefully.
Argument: Anything that goes up definitely falls down. Helicopter goes up. Inference: So the helicopter will definitely fall down.
What in your opinion is the inference drawn from the argument?
(A) Valid
(B) Invalid
(C) Doubtful
(D) Long drawn one
Four students W, X, Y, Z appeared in four papers, I, II, III and IV in a test. Their scores out of 100 are given below.
Students Papers
I
II III IV
W
60
81 45 55
X
59
43 51 A
Y
74
A 71 65
Z
72
76 A 68
Where 'A' stands for absent
Where 'A' stands for absent
Read the above table and answer below mentioned Questions 31 to 35
31. Which candidate has secured between 60-65% marks in aggregate
(A) W
(B) X
(C) Y
(D) Z
32. Who has obtained the lowest average in aggregate.
(A) W
(B) X
(C) Y
(D) Z
33. Who has obtained the highest average
(A) W
(B) X
(C) Y
(D) Z
34. In which paper the lowest marks were obtained by thecandiates
(A) I
(B) II
(C) III
(D) IV
35. Which candidate has secured the highest percentage in the papers appeared
(A) W
(B) X
(C) Y
(D) Z
36. ICT stands for
(A) Information common technology
(B) Information & communication technology
(C) Information and computer technology
(D) Inter connected technology
37. Computer Can
(A) Process both quantitative and qualitative information
(B) Store huge information
(C) Process information and fast accurately
(D) All the above.
38. Satellite Communication works through
(A) Rader
(B) Transponder
(C) Receptor
(D) Transmitter
39. A Computer is that machine which works more like a human brain. This definition of computer is
(A) Correct
(B) Incorrect
(C) Partially correct
(D) None of the above.
40. Information and communication technology includes
(A) E-mail
(B) Internet
(C) Education television
(D) All the above.
41. It is believed that our globe is warming progressively. This global warming will eventually result in.
(A) Increase in availability of usable land.
(B) Uniformity of climate at equator and poles.
(C) Fall in the sea level
(D) melting of polar ice.
42. In which parts of India ground water is affected with arsenic contamination?
(A) Haryana
(B) Andhra Pradesh
(C) Sikkim
(D) West Bengal
43. Sunderban in Hooghly delta is known for
(A) Grasslands
(B) Conifers
(C) Mangroves
(D) Arid forests
44. Sardar Sarover dam is located on the river
(A) Ganga
(B) Godavari
(C) Mahanadi
(D) Narmada
45. Which one of the following trees has medicinal value?
(A) Pine
(B) Teak
(C) Neem
(D) Oak
46. Which one of the following is not considered a part of technical education in India:
(A) Medical
(B) Management
(C) Pharmaceutical
(D) Aeronautical
47. Which of the following is a Central university
(A) Mumbai University
(B) Calcutta University
(C) Delhi University
(D) Madras University
48. Identify the main Principle on which the Parliamentary System Operates
(A) Responsibility of Executive to Legislature
(B) Supremacy of Parliament
(C) Supremacy of Judiciary
(D) Theory of Separation of Power
49. The reservation of seats for women in the Panchayat Raj Institutions is:
(A) 30 % of the total seats
(B) 33 % of the total seate
(C) 33% of the total population
(D) In Proportion to their population
50. Match list I with list II and select the correct answer from the code given below:
LIST ( Institutions)
LIST II( Locations)
1. Indian Veterinary Research Institute
(i) Pune
2. Institute of Armament Technology
(ii) Izat Nagar
3. Indian Institute of Science
(iii) Delhi
4. National Institute for Educational Pannesi
(iv) Bangalore and Administrators
(A) 1(ii), 2(i), 3(iv), 4(iii)
(B) 1(ii), 2(iv), 3(ii), 4(iii)
(C) 1(ii), 2(iii), 3(i), 4(iv)
(D) 1(iv), 2(iii), 3(ii), 4(i)
Source: Sample Paper based on questions provided by UGC Model Paper.
Answer Key:
1. B 2. B 3. B 4. D 5. B 6. B 7. D 8. C 9. A 10. B
11. B 12. B 13. D 14. A 15. B 16. D 17. C 18. C 19. A 20. D
21. A 22. B 23. D 24. A 25. A 26. D 27. C 28. D 29. A 30. D
31. A 32. B 33. A 34. B 35. D 36. B 37. D 38. B 39. A 40. D
41. D 42. D 43. C 44. D 45. C 46. A 47. C 48. A 49. B 50. A
  #4  
7th January 2012, 02:54 PM
united india
Senior Member
 
Join Date: May 2011
Location: calcutta
Posts: 468
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

University Grants Commission UGC holds the National Eligibility Test (NET) for determining the eligibility of Indian nationals for the Award of Junior Research Fellowships (JRF) and eligibility for Lectureship in Indian universities and colleges.

The UGC NET Test consists of three papers.

PAPER - II
1. Chaucer and Shakespeare
2. Jacobean to Restoration Period
3. Augustan Age - 18th Century Literature
4. Romantic Period
5. Victorian Period
6. Modern Period
7. Contemporary Period
8. American and Other Non - British Literature
9. Literary Theory and Criticism
10. Rhetoric and Prosody

PAPER - III [A]
1. Literary Comprehension - Poetry or Prose
2. Upto Renaissance
3. Jacobean to Restoration Period
4. Augustan Age
5. Romantic Period
6. Victorian Period and Pre - Raphaelites
7. Modern British Literature
8. Contemporary British Literature
9. Literary Theory and Criticism Upto T. S. Eliot
10. Contemporary Theory

PAPER - III
I. History of English Language and English Language Teaching.
II. European Literature from Classical Age to 20th Century.
III. Indian - Writing in English and Indian Literature in English Translation.
IV. American and other Non - British English Literature.
V. Literary Theory and Criticism.

I have also attached the syllabus file which will help you understanding it better.

Books for preparation :
  • Hudson A History of English Literature
  • Moody & Lovett A Complete History of English Literature
  • Michael Alexander A Palgrave History of English Literature
  • Andrew Sanders An Oxford History of English Literature
  • Patricia Waugh -Contemporary Critical Theory
  • Peter Barry-Beginning Theory
  • M.H. Abrams A Glossary of Literary Terms
Attached Files
File Type: pdf net.pdf(176.0 KB, 378 views)
Reply With Quote
  #5  
7th January 2012, 05:05 PM
melwynjensen
Senior Member+++++
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chennai
Posts: 3,213
Thumbs up Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
how should i prepare for ugc net english exam? which are the best books you can suggest for me for preparation?how many months of hardwork are required?

RECOMMENDED BOOKS FOR UGC - NET ENGLISH



Some of the tips to prepare for UGC - NET English exam is as follows...

-> Refer previous year papers and try to find out the pattern of questions followed in the exam and prepare for the questions accordingly..

-> Try to cover all the topics given in the syllabus to score well in the exam..

-> I have attached the exam syllabus in this post for your reference.. check it out if needed..

-> If you can prepare for all the topics given in the syllabus then you can see your confidence level increasing to appear for the exam..

-> There are many books available in the market which helps you to prepare for the exam..

-> Some of the recommended books are as follows...


UGC NET/JRF/SLET English : Paper II And III
Author: Dr. B. B. Jain
ISBN: 8174826807


An Objective History Of English Literature Through Multiple-Choice Questions (for UGC-NET/SLET,TGT & PGT)
Author: Dr. B. B. Jain
ISBN: 8174822054


UGC NET/SET English Literature
Author: B. P. Panigrahi
ISBN: 8189301144


UGC NET / JRF/ SLET English (Paper -III)
Author: B. B Jain
ISBN: 8174824197


UGC NET/JRF/SET English Literature Paper II
Author: B. B. Jain
ISBN: 8174828753


UGC NET/JRF/SET English Literature (Paper - II & III)
Author: Aarti Anil & Dr. Shyam Anand


-> Try to buy the recommended books and prepare for the exam daily to score well in the exam..

-> To know more about the exam visit http://www.ugc.ac.in/inside/net.html

-> Any more queries, feel free to leave a post in our forum..







Quote:
"Satisfaction lies in the effort, not in the attainment, full effort is full victory."
Attached Files
File Type: zip UGC - NET English.zip(1.14 MB, 187 views)
File Type: pdf UGC - NET English syllabus.pdf(176.0 KB, 143 views)
Reply With Quote
  #6  
16th April 2012, 05:38 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

plz tell me about the books for english according to new syllabs
Reply With Quote
  #7  
23rd April 2012, 10:46 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

i want material for english litt,ugc net- june2012
Reply With Quote
  #8  
16th May 2012, 01:15 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

sir kindly help me in finding multiple choice questions with answers on prosody
Reply With Quote
  #9  
5th June 2012, 10:23 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

can i avoid mathematics while preparing paper 1?
Reply With Quote
  #10  
12th June 2012, 01:38 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

Sir,I am preparing for NET exam of English in june 2012 kindly tell is there any choice in paper III for example History of english literature,american literature,indian writings,british drama and novels .do we have to select any one specific writing to answer or will it be a combination of the whole as the exam is going to be on objective one fron this time onwards
Reply With Quote
  #11  
21st June 2012, 03:26 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

sir,can you help me for ugc eng exam for paper 1 n2. Kindly guide me for this exam
Reply With Quote
  #12  
11th April 2014, 04:43 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

i'm not able to spend more than two hours daily for preparation. can i crack ugc net english 2014 with this preparation if i start preparing from today?
Reply With Quote
  #13  
7th May 2014, 11:24 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

There are too many books in the market for UGC Net English and for the Genera Paper. How do I get know which is the best book to buy? How should I manage my time for the preparation of the exam and how should I follow time management during the exam when writing the papers?
Reply With Quote
  #14  
9th April 2015, 08:26 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

Hello sir
my name is skhi i am m.a english . I had 9th paper of linguistic please tell me am i eligible for appearing in linguistic cbse net exam
Reply With Quote
  #15  
9th April 2015, 11:53 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

I am ma english had 9th paper of elt can i appear in linguistic cbse net
Reply With Quote
  #16  
8th June 2015, 07:57 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

I finished my bca in regular and m.a english in correspondence.Am I eligible for to write net exam..?
Reply With Quote
  #17  
30th November 2015, 09:15 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: How should I prepare for UGC NET English Exam? Best books from which you can learn from?

Is there any book for English literature that covers all the syllabus for net preparation? Recommend please!
Reply With Quote
Do you have any question? or have anything to say?





Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
vBulletin Optimisation by vB Optimise.
Please also check: